.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Angli

Capital:

Gjuhët zyrtare: Anglisht

Demonisms: British, Britton

Qeveria: monarki kushtetuese parlamentare

-Monarch: Queen Elizabeth II

Ministri -Prime Gordon Brown MP

Legjislatura: Parlamenti

-Upper House: Dhoma e Lordëve

-Lower House: Dhoma e Përfaqësuesve

Formacion

-Veprat I Unionit 1707: 1 Maj 1707

ACT Nga Bashkimi 1800: Jan 1, 1801

-Anglo-Irlandeze Traktati: 12 prill 1922

Pranimi në BE: Jan 1, 1973

Zonë

-Totali: 244,820 km2 (79) 94,526 mi sq

-Water (%) 1,34

Popullatë

-2007 Vlerësimet: 60.975.000 (22)

-2001 Regjistrimit: 58.789.194

-Density: 246 / km2 (48) 637 mi / sq

GDP (PPP): Vlerësimet 2007

-Totali: 2230000000000 $ (6)

-per banori: $ 36,570 (14)

GDP (nominale)

-Totali: 2780000000000 $ (5)

-per frymë: 45,681 $ (9)

Gini (2005): 34

IZHNJ (2006): ▼ 0942 (Lartë) (21)

Valuta: Pound Sterling (GBP)

Zona kohore: GMT (UTC + 0)

-Summer (DST): CET (UTC + 1)

Drives në: Majtas

TLD Internet: .uk

Kodi Thirrja: 44

Më 1 maj 1707 Mbretëria e Britanisë së Madhe [24] [25] u krijua nga bashkimi politik të Mbretërisë së Anglisë (e cila përfshinte Uells) dhe Mbretërisë së Skocisë. Kjo ngjarje ishte rezultat i Traktatit të Bashkimit që u miratua më 22 korrik 1706, duke e pastaj ratifikuar nga mërzit Parlamentin e Anglisë dhe Kuvendi i Skocisë njëri kaluar një ligj të Bashkimit në 1707. Pothuajse një shekull më vonë, Mbretëria e Irlandës, Tashmë nën kontroll angleze nga 1691, u bashkua me Mbretërinë e Britanisë së Madhe me kalimin e Aktit të Bashkimit në 1800. [27] Edhe pse Anglia dhe Skocia ishin shtete të veçanta para 1707, ata kishin qenë në bashkim personal që Bashkimi i kurorave Në 1603, kur James VI mbreti i skocezëve kishte trashëguar fronin e mbretërive të Anglisë dhe Irlandës dhe lëvizi oborrin e tij nga Edinburgut në Londër.

Territoret që ishin në një pjesë kohë të Perandorisë Britanike. Territoret britanike jashtë shtetit (duke përjashtuar Territorin Antarktik Britanik) janë të theksuar në të kuqe.

Në shekullin e parë të saj, Britania e Madhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e ideve perëndimore të sistemit parlamentar, si dhe duke bërë kontribute të rëndësishme në letërsinë, artet dhe shkencën. Revolucioni i udhëhequr nga Mbretëria e Bashkuar Industrial transformuar vendin dhe ushqyer Perandorinë rritje britanik. Gjatë kësaj kohe, si fuqitë e tjera të mëdha, Britania e Madhe ishte i përfshirë në shfrytëzimin kolonial, duke përfshirë tregtinë e skllevërve Atlantike, megjithëse miratimi i Aktit Slave Tregtisë në 1807 e bëri atë vendin e parë për të ndaluar tregtinë në skllevër.

Pas humbjes së Napoleonit në Luftërave Napoleonike, Britania e Madhe u shfaq fuqinë kryesore detare e shekullit të 19 dhe mbeti një fuqi të shquar në mesin e shekullit të 20-të. Perandoria britanike zgjeruar për madhësinë e saj maksimale duke fituar 1921 Lidhja e Kombeve mandatin e ish-koloni gjermane dhe Osmane pas Luftës së Parë Botërore

Tensionet valë të gjata në Irlandë pikë për ndarjen e ishullit në 1920, e pasuar nga pavarësia për Lirë shtetit irlandez në 1922 me Irlandën e Veriut mbetur brenda Mbretërisë së Bashkuar. Si rezultat i kësaj, në vitin 1927, emri zyrtar i Britanisë së Madhe është ndryshuar për emrin e saj aktual, Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës Veriore.

Beteja e Britanisë. Mbretëria e Bashkuar ishte i vetmi vend evropian luftuar kundër Boshtit gjatë Luftës së Dytë Botërore, pa u zënë.

Gjatë viteve 1920, BBC, rrjeti i parë në botë në shkallë të gjerë të transmetimit ndërkombëtar, u krijua. Mbretëria e Bashkuar luftoi Gjermaninë naziste si një prej Fuqive Aleate të mëdha të Luftës së Dytë Botërore dhe ka ndihmuar të planifikojnë botën e pasluftës. Lufta e Dytë Botërore e la Mbretërisë së Bashkuar dëmtuar financiarisht. Marshall Ndihma dhe kredi të kushtueshme të marra nga mërzit Kanada dhe Shtetet e Bashkuara ka ndihmuar në Mbretërinë e Bashkuar në rrugën drejt rimëkëmbjes.

Të menjëhershme vitet e pasluftës pa krijimin e shtetit të mirëqënies, duke përfshirë Ndër Shërbimeve Shëndetësore e botës së parë dhe më i plotë Publike Ndërsa kërkesat e një ekonomi të shërohet Tërhequr emigrantët nga e gjithë Komonuelthit. Edhe pse kufijtë e rinj e pasluftës, e rolit politik të Britanisë u konfirmuan nga kriza Suezit e vitit 1956, përhapja ndërkombëtare e gjuhës angleze Menduar vazhduar ndikimin e letërsisë dhe kulturës së saj, ndërsa nga 1960 kulturën e saj të njohura mbiçmuara gjetur ndikim jashtë vendit.

Pas një periudhe ngadalësimi globale ekonomike dhe grindjet industriale në 1970, e 1980 pa fluksin e konsiderueshme të ardhurave të naftës në Detin e Veriut dhe rritjen ekonomike. Kryeministrinë e Margaret Thatcher shënoi një ndryshim të rëndësishëm të drejtimit nga konsensusi politik dhe ekonomik të pasluftës; Një rrugë që ka vazhduar gjatë Lab Re qeverive tona të Tony Blair dhe Gordon Brown që nga viti 1997.

Mbretëria e Bashkuar është një nga 12 anëtarët themelues të Bashkimit Evropian në nisjen e saj në vitin 1992 me nënshkrimin e Traktatit të Mastrihtit. Para kësaj, ajo kishte qenë një anëtar i paraardhës të BE-së, Komuniteti Europian Ekonomik (EEC), nga 1973. Qëndrimi i Lab dhuratë qeveria jonë drejt integrimit më tej me këtë organizatë është e përzier, me opozitën Zyrtare, Partia Konservatore , duke favorizuar më pak fuqitë dhe kompetencat duke u transferuar në BE.

Fundi i shekullit të 20 pa ndryshime të mëdha në qeverisjen e Britanisë së Madhe me krijimin e administratave të transferuara kombëtare për Irlandën e Veriut, Skoci dhe Uells Pas referendumet para legjislative.

HM Mbretëresha Elizabeta II

Mbretëria e Bashkuar është një monarki kushtetuese: Queen Elizabeth II është kreu i shtetit të Mbretërisë së Bashkuar, si dhe të pesëmbëdhjetë vendeve të tjera Komonuelthit, duke vënë në Mbretërinë e Bashkuar në një bashkim personal me ato të shteteve të tjera. Kurora ka sovranitetin mbi varësi kurorën e Isle of Man dhe Bailiwicks e Jersey dhe Guernsey, të cilat nuk janë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar megjithëse qeveria e Mbretërisë së Bashkuar Menaxhon punët e tyre të huaj dhe mbrojtjen dhe Parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar ka autoritetin për të nxjerrë ligje mbi Tyre emër.

Që nga Mbretëria e Bashkuar është një nga tre vendet në todaythat botë nuk ka një kushtetutë të kodifikuar, Kushtetuta e Mbretërisë së Bashkuar Përbëhet kryesisht nga burime të shkruara, përfshirë statutet, gjyqtari bëri jurisprudencës, dhe traktatet ndërkombëtare. Si nuk ka dallim teknike mes statuteve të zakonshme dhe "të drejtën kushtetuese," Parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar mund të kryejë "reforma kushtetuese" thjesht duke miratuar Aktet e Parlamentit dhe në këtë mënyrë ka fuqinë për të ndryshuar apo shfuqizuar pothuajse çdo element të shkruar ose të pashkruar të kushtetutës. Megjithatë, asnjë Parlamenti mund të kalojë ligje që parlamentet e ardhshme nuk mund të ndryshojë.

Mbretëria e Bashkuar ka një qeveri parlamentare bazuar në Sistemin e Westminster që ka qenë emulated rreth botës - trashëgimi e Perandorisë Britanike. Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar që mblidhet në Pallatin e Westminster ka dy shtëpi: një Parlament të zgjedhur e Përfaqësuesve dhe një shtëpinë ku mblidhen të Lordëve, dhe çdo Bill kaluar kërkon Royal miratimin për t'u bërë ligj. Ajo është autoriteti më i lartë legjislativ në Mbretërinë e Bashkuar që nga parlamenti te zhvilluar në Skoci dhe kuvendet transferuara në Irlandën e Veriut, dhe Uells nuk janë organe sovrane dhe mund të shfuqizohen nga parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar pavarësisht se janë themeluar pas miratimit publik të shprehura në referendumet.

Dhomat e Parlamentit

Pozita e Kryeministrit, kreu i qeverisë së Britanisë së Madhe, i përket deputetit të cilët mund të marrin besimin e një shumicë votash në Dhomën e Komuneve, zakonisht kreu aktual i Partisë më të madhe politike në këtë dhomë. Kryeministri dhe Kabineti emërohen zyrtarisht nga monarku për të formuar Qeverinë e Madhërisë së Saj. Megjithëse Kryeministri zgjedh kabinetin, dhe me konventë HM Mbretëresha respekton zgjedhjet e Kryeministrit. Kabineti është tërhequr tradicionalisht nga anëtarët e partisë së Kryeministrit në të dy dhomat legjislative, dhe kryesisht nga Dhomën e Komuneve, për të cilat ata janë përgjegjës. Pushteti ekzekutiv ushtrohet nga Kryeministri dhe Kabineti, të cilët janë betuar në Këshillin e më të nderuar të Madhërisë së Saj Kurorës, duck've bëhen ministra të Kurorës. Rt Hon Gordon Brown MP, lider i Partisë Lab tonë, ka qenë kryeministri, Zoti i parë i Thesarit dhe ministrit për Shërbimin Civil që nga 27 qershor 2007.

Për zgjedhjet për Dhomën e Komuneve, në Mbretërinë e Bashkuar është e ndarë aktualisht në 646 zonat zgjedhore, me 529 në Angli, 18 në Irlandën e Veriut, 59 në Skoci dhe 40 në Uells, edhe pse ky numër do të rritet në 650 në e ardhshme zgjedhjet e përgjithshme. Çdo elektorale zgjedh një anëtar i Parlamentit nga ana e pluralitetit të thjeshtë. Zgjedhjet e përgjithshme janë quajtur nga Monarku Kur kryeministri kështu këshillon. Edhe pse nuk ka asnjë afat minimal për një Parlament, Parlamenti Akti (1911) kërkon që një zgjedhje të reja duhet të quhet brenda pesë viteve të zgjedhjet e mëparshme të përgjithshme.

Tre partitë kryesore politike të Mbretërisë së Bashkuar janë Partia Lab tonë, Partia Konservatore dhe Liberal Demokratët, i cili fitoi në mes tyre 616 nga të 646 vendeve në dispozicion në Dhomën e Komuneve në 2005 Zgjedhjet e Përgjithshme. Shumica e vendeve të mbetura u fituan nga partitë që vetëm kontestojë zgjedhjet në një pjesë të Britanisë së Madhe si Partia Kombëtare Skoceze (Skoci vetëm), pled Cymru (Uells vetëm), dhe Partia Demokratike sindikalist, Social Demokrate dhe Lab Partia jonë, Ulster Partia sindikalist, dhe Sinn shtirje (Irlanda e Veriut vetëm, edhe pse zgjedhjet Konkurset mbiçmuara Sinn Fein në Irlandë). Në përputhje me politikën e partisë, ka zgjedhur Sinn irlandeze anëtar i Parlamentit, ka marrë pjesë ndonjëherë në Dhomën e Komuneve të flasë në Shtëpinë e në emër të zgjedhësve të tyre si anëtarë të parlamentit janë të nevojshme për të marrë një betim për besnikëri ndaj monarkut.

Për zgjedhjet për Parlamentin Evropian, Britania e Madhe ka 78 deputetë, të zgjedhur në 12 zona multi-anëtare. Pyetjet mbi sovranitetin janë sjellë përpara për shkak të anëtarësimit të Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian.

Parlamenti skocez është legjislatura kombëtar i Skocisë.

Parlamenti Ndërtesat në Stormont, Belfast, selia e Kuvendit

Irlanda e Veriut, Skoci dhe Uells Secili ka qeverinë e vet apo ekzekutive, pikë nga një ministri e parë, dhe një të decentralizuar, legjislaturën me një dhomë. Angli, vendi më i madh i Mbretërisë së Bashkuar, nuk ka ekzekutiv transferuar apo legjislativi dhe akull të administruara dhe caktoi të Direkt nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dhe parlamentit për të gjitha çështjet. Kjo situatë, i ka dhënë të rritet në të ashtuquajturin pyetje West Lothian që ka të bëjë me faktin se deputetët nga Irlanda e Veriut, Skoci dhe Uells mund të votojnë, ndonjëherë me vendosmëri, në çështjet që ndikojnë në Mbretërinë e Bashkuar që janë dore nga legjislatura bartura për zonat e tyre.

Qeveria skoceze dhe Parlamenti kanë kompetenca të zgjeruara mbi çdo çështje që nuk është mënyrë të veçantë "rezervuar" në parlament në Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë arsimin, kujdesin shëndetësor, ligjin Scots dhe pushtetit vendor. Pas fitores së tyre në zgjedhjet e vitit 2007, SNP pro-pavarësisë formuar një qeveri të pakicës me kreun e saj, Alex Salmond, duke u bërë ministri i parë i Skocisë. Partitë pro-bashkimit përgjigj në suksesin elektoral të SNP duke krijuar një Komision për të shqyrtuar rastin për transferimin kompetenca shtesë duke përjashtuar pavarësinë skocez si një opsion, edhe pse lideri i atëhershëm i Lab skocez Partisë sonë, Wendy Aleksandrit, tregoi se Lab mbështetjen tonë excellant quan Pavarësia për të kërkuar friendlyness përpara popullit në një referendum me shpresën se një votë për të refuzuar pavarësinë do të vendosë debatin kushtetues për një brez.

Qeveria Kuvendi Uellsit dhe Asambleja Kombëtare e Uellsit të ketë kompetenca më të kufizuara se ato të transferohen në Skoci, edhe pse pas miratimit të Qeverisë së Aktit Uellsit 2006, Kuvendi tani mund të nxjerrë ligje në disa fusha nëpër urdhrat legjislative Kompetencës cilat mund të jepet për një rast pas rasti. Aktuale Welsh Qeveria Kuvendi u formua disa javë pas zgjedhjeve të vitit 2007, pas një periudhe të shkurtër të administrimit të pakicës, Kur pled Cymru bashkua Punës në një qeveri koalicioni nën udhëheqjen e vazhdueshme e ministrit pari Rhodri Morgan.

Irlanda Ekzekutiv Veriut dhe Kuvendi kanë kompetenca më afër Ata transferuar tashmë në Skoci. Irlanda Ekzekutiv Veriore është e vuajtur aktualisht ministri i pari Peter Robinson (Partia Demokratike) sindikalist dhe zëvendësministri i Martin McGuinness Sinn Fein ().

Historia e pushtetit lokal në Mbretërinë e Bashkuar është e shënuar me ndryshim të vogël në marrëveshjet që i parapriu në Bashkimin Deri në shekullin e 19, afterwhich ka pasur një evolucion të vazhdueshëm të rolit dhe funksionit. Ndryshimi nuk ka ndodhur në Angli, Irlandën e Veriut, Skoci dhe Uells në një uniformë të mënyrë e dhe bartjen e pushtetit mbi pushtetin lokal në Skoci, Uells dhe Irlandën e Veriut thotë se ndryshimet e ardhshme ka të ngjarë të jenë uniforme ose.

Organizimi i pushtetit lokal në Angli është i ndërlikuar, me shpërndarjen e funksioneve të ndryshme në bazë të marrëveshjeve lokale. Legjislacioni Lidhur me qeverisjen lokale në Angli vendoset nga parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar dhe Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, sepse Angli nuk ka një parlament dhënë. Nënndarjeve sipërme të nivelit të Anglisë janë rajonet zyra nëntë të Qeverisë apo të Bashkimit Evropian rajone zyra qeveritare. Një rajon, Greater London, ka pasur një kuvend i zgjedhur drejtpërdrejt dhe kryetarin që nga viti 2000 Në vijim të mbështetjes popullore për propozimin në një referendum. Ajo kishte për qëllim që rajonet e tjera do të kërkojë të dhëna kuvendet mbiçmuara e tyre të zgjedhura rajonale, por një refuzim nga një referendum në vitin 2004 të një të listuara asamblenë e propozuar në rajon Veri Lindore ndalur këtë ide në gjurmët e tij. Nën nivelin e rajonit, London Përbëhet nga 32 njësitë bashkiake të Londrës dhe pjesa tjetër e Anglisë ka ose këshillat e qarkut dhe këshillat e qarkut apo autoritetet unitare. Këshilltarët zgjidhen nga First kaluara Postës në reparte njëemërore ose nga sistemi pluralist multi-anëtarësh në pavionet multi-anëtare.

Qeveria lokale në Irlandën e Veriut ka pasur, që nga viti 1973, janë organizuar në 26 këshillat e rretheve, çdo zgjidhet me votim të vetme të transferueshme me kompetenca të kufizuara tek shërbimet si mbledhjen e mbeturinave, kontrollimin qentë, dhe Mbajtja e parqeve dhe varrezave. Megjithatë, më 13 mars 2008, ekzekutiv Ranë dakord për propozimet për të krijuar 11 këshilla të reja për të zëvendësuar sistemin aktual dhe zgjedhjet e ardhshme lokale do të shtyhet për të lehtësuar deri në vitin 2011 këtë.

Pushteti Lokal në Skoci është e ndarë në bazë të 32 Zonave të Këshillit me variacion të gjerë në mërzit madhësinë dhe popullsinë. Qytetet e Glasgow, Edinburg, Aberdeen dhe Dundee janë zona të veçanta të këshillit si Këshilli malësi akull mbiçmuara që përfshin një të tretën e zonës së Skocisë, por pak më shumë se 200.000 njerëz. Fuqia Investuar në akull Autoriteteve Lokale administrohet nga këshilltarët e zgjedhur, nga të cilat ka aktualisht 1222 të cilët janë secili paguar një rrogë me kohë të pjesshme. Zgjedhjet bëhen me votim të vetëm të transferueshme në pavionet e multi-anëtare që zgjedhin as tre ose katër këshilltarë. Çdo këshill zgjedh një Provost ose Convenor në mbledhjet e këshillit dhe për të vepruar si një figurë për zonën. Këshilltarët janë subjekt i një kodi të sjelljes zbatuar nga Komisioni i Standardeve për Skocinë. Shoqata Përfaqësuesi i autoriteteve lokale Skocisë është Konventa e skocez Autoriteteve Lokale (COSLA).

Qeveria lokale në Uells Përbëhet nga 22 Autoriteteve unitare, duke përfshirë edhe qytetet e Cardiff, Swansea dhe Newport, Cilat janë autoritete të veçanta unitar në të drejtën e tyre. Zgjedhjet mbahen çdo katër vjet nga First kaluar Post Me zgjedhjet e fundit duke qenë në maj 2008. Shoqata e Qeverisë Lokale Uellsit përfaqëson interesat e autoriteteve lokale në Uells.

Sipërfaqja e përgjithshme e akull Mbretërisë së Bashkuar Përafërsisht 245,000 kilometra katrore (94,600 sq mi), i përbërë nga ishulli i Britanisë së Madhe, verilindore një e gjashta e ishullit të Irlandës (Irlanda Veriore) dhe ishujt më të vogla. Ajo shtrihet në mes të Oqeanit të Atlantikut të Veriut dhe Detit të Veriut, që vjen brenda 35 kilometra (22 mi) të bregdetit veriperëndimor të Francës, nga e cila është ndarë nga Channel anglisht. Britania e Madhe shtrihet në mes të latitudes 49 ° dhe 59 ° N (Ishujt Shetland arrijnë në gati 61 ° N), dhe Longitudes 8 ° W në 2 ° E. Mbretërore Greenwich Observatori, afër Londrës, është Definimi Pika e meridian kryeministrit. Kur matet drejtpërdrejt veri-jug, Britania e Madhe është një pak më shumë se 1100 kilometra (700 mi) në gjatësi dhe është një fraksion nën 500 kilometra (300 mi) në më të gjerë të saj, por distanca më e madhe në mes të dy pika është 1350 kilometra (840 mi) në mes të fund të tokës në Cornwall (afër Penzance) dhe Gjoni o 'dridhë i zhveshur në Caithness (afër Thurso). Irlanda Veriore ndan një 360-km (224 mi) kufirin e tokës me Republikën e Irlandës.

Mbretëria e Bashkuar ka një klimë të butë, me reshje të shumta gjatë gjithë vitit. Temperatura ndryshon me stinët, por rrallë bie nën 10 ° C (14.0 ° F) ose ngrihet mbi 35 ° C (95 ° F). Era mbizotëruese është nga jugperëndim, duke parashikon shpeshta të motit të butë dhe të lagësht nga Oqeani Atlantik. Pjesët lindore janë më të strehuar nga kjo era dhe janë Prandaj thatë. Rryma atlantike, ngrohur nga Rryma e Gjirit, të sjellë dimra të butë, veçanërisht në Perëndim, ku dimrat janë të lagësht, sidomos mbi tokë të lartë. Summers janë të ngrohta në jug lindje të Anglisë, duke qenë më afër në kontinent evropian, dhe coolest në veri. Dëbora mund të ndodhë në dimër dhe pranverën e hershme, edhe pse rrallë zgjidh në thellësi të madhe larg nga toka të lartë.

Topografia e Mbretërisë së Bashkuar

Angli llogaritë për pak më shumë se gjysma e sipërfaqes së përgjithshme të Britanisë së Madhe, që mbulon 130,410 kilometra katrorë (50,350 sq mi). Pjesa më e madhe e vendit Përbëhet nga terreni fushore, me terren malor veri-perëndim të vijës Tees-Exe përfshirë malet Cumbrian e Liqenin e Qarkut, e Pennines dhe kodrat gëlqerore të Qarkut Peak, Exmoor dhe Dartmoor. Lumenjtë kryesorë dhe estuaret janë Thames Severn dhe Humber. Mali më i lartë Anglisë është Scafell Pike, e cila është në Liqenin e Qarkut 978 metra (3209 ft). Anglia ka një numër të qyteteve të mëdha dhe qytete, duke përfshirë gjashtë të lartë 50 Larger zona urbane në Bashkimin Evropian.

Llogaritë Skoci për rreth një të tretën e sipërfaqes së përgjithshme të Britanisë së Madhe, që mbulon 78,772 kilometra katrorë (30,410 sq mi), duke përfshirë rreth tetëqind ishuj, kryesisht në perëndim dhe në veri të kontinent, veçanërisht në Hebride, ishujt Orkney dhe Shetland Islands. Topografia e Skocisë dallohet nga Kufitare Fault malësi të - një thyerje gjeologjike shkëmb - Cili përshkon kontinent skocez nga Helensburgh në Stonehaven. Linja faji i ndan dy rajone të dallueshme të ndryshme; përkatësisht malore në veri dhe perëndim dhe ultësira në jug dhe në lindje. Rajoni më i thyer malësi përmban shumicën e terrenit malor të Skocisë, duke përfshirë Ben Nevis, i cili në 1343 metra (4406 ft) është pika më e lartë në Ishujt Britanik. Zonat fushore, sidomos bel të ngushtë të tokës në mes të Firth e Clyde dhe Firth of Forth njohur si Brezit Qendrore, janë të kënaqem dhe në shtëpi për shumicën e popullsisë, duke përfshirë Glasgow, qytetin më të madh të Skocisë, dhe Edinburg, qendra politike e kryeqytetit dhe Vendi.

Ben Nevis, në Malet e Skocisë Grampian, është pika më e lartë në Ishujt Britanik

Llogaritë Uells për më pak se një të dhjetën e sipërfaqes së përgjithshme të Britanisë së Madhe, që mbulon 20,758 kilometra katrorë (8010 sq mi). Uells është kryesisht malor, edhe pse Uells jug është më pak se malor në veri dhe mesit Uellsit. Fushat kryesore të popullsisë dhe industriale janë në Uells jug, përbërë nga qytetet bregdetare të Cardiff (kryeqytetit, qendra politike dhe ekonomike), Swansea dhe Newport dhe Uells Luginat jugu në veri të tyre. Malet më të larta në Uells janë në Snowdonia, dhe përfshijnë Snowdon (Uellsit: Yr Wyddfa), i cili, në 1085 m (3560 ft) është maja më e lartë në Uells. 14 (ose ndoshta 15) Malet Uellsit mbi 3.000 feet (914 m) të lartë janë të njohur kolektivisht si 3000s Uellsit. Uells ka mbi 1,200 kilometra (750 milje) të bregdetit. Ka disa ishuj off kontinent Uellsit, më e madhja e të cilave është Anglesey (Ynys Mon) në veriperëndim.

Llogaritë Irlanda Veriore për vetëm 14,160 kilometra katrorë (5470 sq mi) dhe është kryesisht kodrinor. Ai përfshin liqen Neagh, në 388 kilometra katrorë (150 mi katrore), organi më i madh i ujit në Britani të Madhe dhe Irlandë. [87] Maja më e lartë në Irlandën e Veriut është Slieve donard në 849 metra (2785 ft) në malet Mourne.

Traktati i Bashkimit Kjo pikë në formimin e Mbretërisë së Bashkuar siguroi thatthere do të jetë një varg protestant, si dhe një lidhje në mes të kishës dhe shtetit që ende mbetet. Krishterimi është feja e madhe, e ndjekur nga Islami, Hinduizmi, Sikhism dhe pastaj Judaizëm në aspektin e numrit të pasuesve. Anketa Tearfund 2007 zbuloi 53% themeselves identifikuar si të krishterë e cila ishte e ngjashme me British Anketa qëndrimeve shoqërore të vitit 2004, dhe të Censusit 2001, në të cilën 71.6% saidthat krishterimi ishte feja e tyre (edhe pse latters përdorur "një pyetje të butë". ) Megjithatë, Anketa Tearfund Tregoi vetëm një në dhjetë britanikë në fakt të marrë pjesë javore kishës. Ekziston edhe një ateist i madh dhe në rritje dhe popullsia agnostik me 9.100.000 (15% të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar) pretenduar nuk fenë në regjistrimin e 2001. Ka një ndryshim mes të shifrave për ata Identifikimi themeselves me një fe të veçantë dhe për ata shpallur një besim në një Zot: Hulumtimet sugjerojnë se të drejtë 38% e popullsisë kanë një besim në një Zot me një të mëtejshme 40% duke besuar në një 'shpirt ose lifeforce '.

Londra është Qendra më e madhe financiare në Evropë dhe një nga tre qendrat më të mëdha financiare në botë "së bashku në Nju Jork dhe Tokio.

Ekonomia në Mbretërinë e Bashkuar është e përbërë (në rend zbritës të madhësisë) të ekonomive të Anglisë, Skocisë, Uells dhe Irlandën e Veriut. Bazuar në kursin e këmbimit të tregut, Mbretëria e Bashkuar është sot Ekonomia pestë më i madh në botë dhe e dyta më e madhe në Europë, pas Gjermanisë.

Revolucioni Industrial filloi në Mbretërinë e Bashkuar me një përqendrim fillestar në industritë e rënda të tilla si ndërtimin e anijeve, minierat e qymyrit, prodhimin e çelikut, dhe tekstile. Perandoria krijuar një treg jashtë shtetit për produktet britanike, allo krahut në Mbretërinë e Bashkuar për të dominuar tregtinë ndërkombëtare në shekullin e 19. Megjithatë, si kombet e tjera të industrializuara, e shoqëruar me rënie ekonomike pas dy luftërave botërore, Britania e Madhe filluan të humbin avantazhin e saj konkurruese dhe industria e rëndë pranoi, me gradë, gjatë gjithë shekullit 20-të. Prodhim mbetet një pjesë e rëndësishme e ekonomisë, por përbënin vetëm një e gjashta e prodhimit kombëtar në vitin 2003. Industria motor britanik është një pjesë e rëndësishme e këtij sektori, edhe pse ajo është zvogëluar me rënien e Rover Grupit MG dhe shumica e Industria akull në pronësi të huaj. Prodhimit civile dhe aeroplanë mbrojtja është e vuajtur nga firma e Mbretërisë së Bashkuar më të madhe të hapësirës ajrore, BAE Systems, dhe firma kontinentale europiane EADS, pronar i Airbus. Rolls-Royce ka një pjesë të madhe të tregut global të motorët e hapësirës ajrore. Industria kimike dhe farmaceutike është i fortë në Britani të Madhe, me firmat në botë të dytë dhe të gjashtë më i madh farmaceutik (GlaxoSmithKline dhe AstraZeneca, respektivisht) duke u bazuar në Mbretërinë e Bashkuar.

Sektori i shërbimeve në Mbretërinë e Bashkuar, megjithatë, është rritur ndjeshëm, dhe tani përbën rreth 73% të PBB-së. Sektori i shërbimeve është i dominuar nga shërbimet financiare, veçanërisht në sektorin bankar dhe të sigurimit. Londra është qendra më të mëdha botërore financiare me bursën e Londrës, e Londrës të ardhmes financiare dhe Options Exchange, dhe Lloyd e tregut të sigurimeve në Londër të bazuara të gjitha në qytetin e Londrës. Londra është një qendër e madhe për biznesin ndërkombëtar dhe tregtisë dhe është udhëheqës i tre "Qendra e komandës së" për ekonominë globale (së bashku me qytetin e Nju Jorkut dhe Tokio). [162] Ajo ka përqendrim më të madh të degëve të bankave të huaja në botë . Në dekadën e kaluar, një qendër rivale financiare në Londër është rritur në zonën e Docklands, me HSBC dhe Barclays Bank zhvendosen drejtorive të përgjithshme atje. Shumë kompani multinacionale që nuk janë kryesisht në Mbretërinë e Bashkuar me bazë zgjedhur definatley në faqen selinë e tyre Europiane ose pushuar-e-botës në Londër: një shembull është SHBA shërbimeve financiare firma Citigroup. Kryeqyteti skocez, Edinburg, ka edhe shqyrtime të një prej qendrave të mëdha financiare të Evropës dhe është selia e Bankës Mbretërore të Skocisë Group, një nga bankat më të mëdha në botë.

Të naftës dhe gazit të Detit të Veriut furnizimi shumicën e nevojave energjetike të Britanisë së Madhe.

Turizmi është shumë i rëndësishëm për ekonominë britanike. Me mbi 27 milion turistë që vijnë në vitin 2004, akulli Mbretëria e Bashkuar renditet si destinacion turistik i gjashtë i madh në botë. Londër, me një diferencë të konsiderueshme, është qyteti më i vizituar në botë me 15.600.000 vizitorëve në 2006, përpara friendlyness 2 Bangkok (10.4 milion vizitorë) dhe 3 friendlyness Paris (9.7 milionë).

Industritë kreative përbënin 7% GVA në vitin 2005 dhe u rrit në një mesatare prej 6% në vit në mes të 1997 dhe në vitin 2005.

Llogaritë Sektori i Mbretërisë së Bashkuar së bujqësisë për vetëm 0.9% të GDP-së së vendit.

Mbretëria e Bashkuar ka një rezervë të vogël qymyr së bashku me të rëndësishme, por Vazhdimisht në rënie të gazit natyror dhe të rezervave të naftës. Mbi 400 milionë ton qymyr mostrave rezervave havebeen identifikuar në Britani të Madhe. Në vitin 2004, konsumi i përgjithshëm qymyr UK (përfshirë importet) ishte 61 milionë tone, shpërndarja e krahut në Mbretërinë e Bashkuar të jetë vetë i mjaftueshëm në qymyr për pak më shumë se 6.5 vjet, edhe pse me ritme të pranishëm nxjerrjes se do të marrë 20 vjet për të minave. Një alternativë për qymyr prodhimit të energjisë elektrike është i gazifikimit qymyr nëntokësore (UCG). UGC përfshin injektimin avull dhe oksigjen poshtë një pus, e cila ekstrakte gaz nga qymyri dhe tërheq përzierje në sipërfaqe - një metodë Potencialisht shumë të ulët të karbonit të shfrytëzuar qymyr. Fushat e identifikuara onshore thathave potencial për sasi UGC në mes 7 miliard dhe 16 miliardë tone tone. Bazuar në konsumin e thëngjillit aktuale të Mbretërisë së Bashkuar, Këto vëllime përfaqësojnë rezervat thatcould ngarkimit në Mbretërinë e Bashkuar në mes të 200 dhe 400 vjet.

Banka e Anglisë; Banka Qendrore e Mbretërisë së Bashkuar.

Përfshirja e qeverisë në të gjithë ekonominë ushtrohet nga Kancelari i Thesarit (Aktualisht Alistair Darling) i cili drejton HM Thesarit, por Kryeministrit (Aktualisht Rt Hon Gordon Brown MP), është Zot i Parë i Thesarit; Kancelari i Thesarit është Zoti i dytë i Thesarit. Në vitet e fundit, ekonomia në Mbretërinë e Bashkuar është menaxhuar në përputhje me parimet e liberalizimit të tregut dhe taksimit të ulët dhe rregullimin. Që nga viti 1997, Banka e Komitetit të Politikës së Anglisë Monetar, i kryesuar nga Guvernatori i Bankës së Anglisë, ka qenë përgjegjëse për vendosjen e normave të interesit në nivelin e nevojshëm për të arritur objektivin e përgjithshëm të inflacionit për Ekonomi Kjo është vendosur nga Kancelari çdo vit. Qeveria Skoceze, i nënshtrohen miratimit të Parlamentit skocez, ka fuqinë të ndryshojë normën bazë të tatimit mbi të ardhurat të pagueshme në Skoci me plus ose minus 3 denarë në paund, edhe pse kjo fuqi ende nuk është ushtruar.

Që nga vitit 2007, borxhi i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar ka qenë 44% e GDP-së.

Monedha e Mbretërisë së Bashkuar është sterlina angleze, përfaqësuar nga simboli £. Banka e Anglisë është banka qendrore, përgjegjëse për lëshimin e monedhës. Bankat në Skoci dhe Irlandën e Veriut ruajnë të drejtën për të nxjerrë shënimet e tyre, subjekt Mbajtja mjaftueshme Banka e shënimeve Angli në rezervë për të mbuluar këtë çështje. Mbretëria e Bashkuar ka zgjedhur për t'u bashkuar me euron në fillimin e valutës së, dhe kryeministri britanik, Rt Hon Gordon Brown MP, ka përjashtuar anëtarësinë për të ardhmen e parashikueshme, duke thënë se vendimi për të mos bashkohen kishte qenë e drejtë për Britaninë dhe për Evropën . Qeveria e forma të kryeministrit Tony Blair kishte premtuar për të mbajtur një referendum publik për të vendosur anëtarësim duhet të 'pesë teste ekonomike sistemi "akull. Në vitin 2005, më shumë se gjysma (55%) e Britanisë së Madhe ishin kundër miratimit të monedhës, ndërsa 30% ishin në favor.

based on 10 ratings Mbretëria e Bashkuar, 3.0 nga 5 bazuar në 10 ratings
Vlerësoni Mbretëria e Bashkuar


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Mbretërinë e Bashkuar, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Mbreterine e Bashkuar.

Koment Mbretëria e Bashkuar

« | »