.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Britani e Madhe

Flamuri Royal pallto e armëve
Capital:
Gjuhët zyrtare: Anglisht
Demonisms: britanik, Britton
Qeveria: monarki kushtetuese parlamentare
-Monarch: Mbretëresha Elizabeth II
Thotë Kryeministri Gordon Brown MP
Legjislativi: Parlamenti
-Upper House: Dhoma e Lordëve
-Lower House: Dhoma e Përfaqësuesve
Formacion
-Veprat I Unionit 1707: 1 maj 1707
ACT i Unionit 1800: 1 janar 1801
-Anglo-Shqip Traktati: 12 prill 1922
Anëtarësimi në BE: Jan 1, 1973
Zonë
-Totali: 244.820 km2 (79) 94.526 sq mi
-Uji (%) 1,34
Popullsia
-2007 Vlerësimet: 60.975.000 (22)
-2001 Regjistrimit: 58789194
-Density: 246 / km2 (48th) 637 mi / sq
GDP (PPP): Vlerësimet 2007
-Total: 2230000000000 $ (6)
-per banor: $ 36,570 (14)
GDP (nominale)
-Total: 2780000000000 $ (5)
-per frymë: 45,681 $ (9)
Gini (2005): 34
IZHNJ (2006): ▼ 0942 (Lartë) (21)
Valuta: Pound sterling (GBP)
Zona kohore: GMT (UTC + 0)
-Summer (N): CET (UTC + 1)
Drives në: la
TLD Internet: .uk
Kodi Thirrja: 44

Më 1 maj 1707 Mbretëria e Britanisë së Madhe [24] [25] u krijua nga bashkimi politik të Mbretërisë së Anglisë (e cila përfshinte Wales) dhe Mbretërisë së Skocisë. Kjo ngjarje ishte rezultat i Traktatit të Bashkimit që u arrit më 22 korrik 1706, dhe më pas ratifikuar nga mërzit Parlamentin e Anglisë dhe Parlamenti i Skocisë secili kalon një akt i bashkimit në 1707. Pothuajse një shekull më vonë, Mbretëria e Irlandës, Tashmë nën kontroll angleze nga 1691, u bashkua me Mbretërinë e Britanisë së Madhe me kalimin e Aktit të Bashkimit në 1800. [27] Edhe pse Angli dhe Skoci kishte qenë shtete të veçanta para se të 1707, ata kishin qenë në bashkim personal që Unionit të kurora në vitin 1603, kur James VI mbreti i skocezëve kishte trashëguar fronin e mbretërive të Anglisë dhe Irlandës dhe lëvizi oborrin e tij nga Edinburgut në Londër.
Territore që kanë qenë në një pjesë kohe të Perandorisë Britanike. Territoret britanike jashtë shtetit (duke përjashtuar Territorin Antarktik Britanike) janë theksuar në të kuqe.
Në shekullin e parë, Britania e Madhe luajti rol të rëndësishëm në zhvillimin e ideve perëndimore të sistemit parlamentar, si dhe duke bërë kontribute të rëndësishme në letërsinë, artet dhe shkencën. Revolucioni i udhëhequr nga Mbretëria e Bashkuar Industrial transformuar vendin dhe ushqyer Perandorinë rritje britanike. Gjatë kësaj kohe, ashtu si fuqitë e tjera të mëdha, Britania e Madhe ishte i përfshirë në shfrytëzimin kolonial, duke përfshirë tregtinë e skllevërve Atlantikut, megjithëse miratimi i Aktit Slave Tregtisë në 1807 e bëri atë vendi i parë për ndalimin e tregtisë në skllevër.
Pas humbjes së Napoleonit në Luftërave Napoleonike, Britania e Madhe u shfaq fuqinë kryesore detare e shekullit të 19 dhe mbeti një fuqi të shquar në mesin e shekullit të 20-të. Perandoria Britanike u zgjerua për të madhësisë së tij maksimale nga 1921 Fitimi Ligën e mandatit të Kombeve mbi format e kolonive gjermane dhe osmane pas Luftës së Parë Botërore
Tensionet valë gjata në Irlandë pikë në ndarjen e ishullit në vitin 1920, e ndjekur nga pavarësia për Free State irlandez në 1922 me Irlanda Veriore mbetur brenda Mbretërisë së Bashkuar. Si rezultat i kësaj, në vitin 1927, emri zyrtar i Britanisë së Madhe është ndryshuar për emrin e saj aktual, Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut.

Beteja e Britanisë. Mbretëria e Bashkuar ishte i vetmi vend evropian luftuar kundër Boshtit gjatë Luftës së Dytë Botërore, pa u zënë.

Gjatë viteve 1920, BBC, rrjeti i parë në botë në shkallë të gjerë transmetimi ndërkombëtar, u krijua. Mbretëria e Bashkuar luftoi Gjermaninë naziste si një prej fuqive të mëdha aleate të Luftës së Dytë Botërore dhe ndihmoi në planifikimin botën e pasluftës. Lufta e Dytë Botërore e la Britaninë e Madhe dëmtuar financiarisht. Marshall Ndihma dhe kredi të kushtueshme të marra nga mërzit Kanada dhe Shtetet e Bashkuara ka ndihmuar në Mbretërinë e Bashkuar në rrugën drejt rimëkëmbjes.
Të menjëhershme vitet e pasluftës pa ngritjen e shtetit të mirëqenies, duke përfshirë Ndër shërbimet e para dhe më të plotë të botës shëndetit publik, ndërsa kërkesat e një ekonomi të shërohet tërhequr emigrantët nga e gjithë Komonuelthit. Edhe pse kufijtë e rinj të pasluftës rolin politik të Britanisë u konfirmuan nga kriza e Suezit e vitit 1956, përhapja ndërkombëtare e gjuhës angleze Menduar vazhduar ndikimin e letërsisë dhe kulturës së saj, ndërsa nga 1960 kultura e saj popullor mbiçmuara gjetur ndikim jashtë vendit.
Pas një periudhe ngadalësimi globale ekonomike dhe grindjet industriale në vitet 1970, 1980 pa fluksin e konsiderueshme të ardhurave të naftës në Detin e Veriut dhe rritjes ekonomike. Kryeministrinë e Margaret Thatcher shënoi një ndryshim të rëndësishëm të drejtimit nga konsensusi politik dhe ekonomik të pasluftës; një rrugë që ka vazhduar gjatë laborator të ri qeveritë tona të Tony Blair dhe Gordon Brown që nga viti 1997.
Mbretëria e Bashkuar është një nga 12 anëtarët themelues të Bashkimit Evropian në nisjen e saj në vitin 1992 me nënshkrimin e Traktatit të Mastrihtit. Para kësaj, ajo kishte qenë një anëtar i pararendësit të BE-së, Komuniteti Evropian Ekonomik (EEC), nga 1973. Qëndrimi i Lab dhuratë qeveria jonë drejt integrimit të mëtejshëm me këtë organizatë është e përzier, me opozitën Zyrtare, Partia Konservatore , duke favorizuar më pak fuqitë dhe kompetencat duke u transferuar në BE.
Fundi i shekullit të 20 pa ndryshime të mëdha në qeverisjen e Britanisë së Madhe me themelimin e administratave transferuara kombëtare për Irlandën e Veriut, Skoci dhe Uells Pas referendumet para legjislative.

HM Mbretëresha Elizabeth II
Mbretëria e Bashkuar është një monarki kushtetuese: Mbretëresha Elizabeth II është kreu i shtetit të Britanisë së Madhe, si dhe të pesëmbëdhjetë vendeve të tjera të Komonuelthit, duke vënë në Mbretërinë e Bashkuar në një bashkim personal me ato shtete të tjera. Kurora ka sovranitetin mbi varësinë kurora e Isle of Man dhe Bailiwicks e Jersey dhe Guernsey, të cilat nuk janë pjesë e Mbretërisë së Bashkuar megjithëse qeveria e Mbretërisë së Bashkuar menaxhon punët e tyre të jashtme dhe të mbrojtjes dhe Parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar ka autoritetin për të nxjerrë ligje mbi Tyre emër.
Që nga Mbretëria e Bashkuar është një nga tre vendet në todaythat botës nuk ka një kushtetutë të kodifikuar, Kushtetuta e Mbretërisë së Bashkuar përbëhet kryesisht nga burime të shkruara, përfshirë statutet, gjyqtari bëri praktikën gjyqësore, dhe traktatet ndërkombëtare. Siç nuk ka dallim teknik mes statuteve të zakonshme dhe "të drejtës kushtetuese," Parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar mund të kryejë "reformën kushtetuese" thjesht duke miratuar Aktet e Parlamentit dhe kështu ka fuqinë për të ndryshuar apo shfuqizuar pothuajse çdo element të shkruar ose të pashkruar të kushtetutës. Megjithatë, asnjë Parlamenti mund të kalojë ligje që Parlamentet e ardhshme nuk mund të ndryshojë.
Mbretëria e Bashkuar ka një qeveri parlamentare bazuar në sistemin Westminster që ka qenë emulated në mbarë botën - një trashëgimi e Perandorisë Britanike. Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar që mblidhet në Pallatin e Westminster ka dy shtëpi: një Parlament të zgjedhur e Përfaqësuesve dhe një pallat të caktuar të Lordëve, dhe çdo Bill kaluar kërkon Royal miratimin për t'u bërë ligj. Ajo është autoriteti më i lartë legjislativ në Mbretërinë e Bashkuar që nga parlamenti transferuar në Skoci dhe kuvendet transferuara në Irlandën e Veriut, dhe Uells nuk janë organe sovrane dhe mund të shfuqizohen nga parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar pavarësisht se janë themeluar pas miratimit publik, siç shprehet në referendumet.

Dhomat e Parlamentit
Pozita e Kryeministrit, kreu i qeverisë së Britanisë së Madhe, i takon deputetin e Parlamentit të cilët mund të marrin besimin e shumicë votash në Dhomën e Komuneve, zakonisht kreu aktual i partisë më të madhe politike në këtë dhomë. Kryeministri dhe Kabineti emërohen zyrtarisht nga monarku për të formuar Qeveria e Madhërisë së Saj. Megjithëse Kryeministri zgjedh kabinetin, dhe me konventë HM Mbretëresha respekton zgjedhjet e Kryeministrit. Kabineti është tërhequr tradicionalisht nga anëtarët e partisë së kryeministrit në mërzit shtëpive legjislative, dhe kryesisht nga Dhomën e Komuneve, në të cilat ata janë përgjegjës. Pushteti ekzekutiv ushtrohet nga Kryeministri dhe Kabineti, të gjithë prej të cilëve janë betuar në Këshillin e më të nderuar Madhërisë së Saj të fshehtë, and've bëhen ministra të Kurorës. Rt Hon Gordon Brown MP, i Lideri i Partisë laborator tonë, ka qenë kryeministri, Zoti i parë i Thesarit dhe Zyra për Shërbimin Civil që nga 27 qershori i vitit 2007.
Për zgjedhjet për Dhomën e Komuneve, Britania e Madhe është e ndarë aktualisht në 646 zonat zgjedhore, me 529 në Angli, 18 në Irlandën e Veriut, 59 në Skoci dhe 40 në Uells, edhe pse ky numër do të rritet në 650 në e ardhshme zgjedhjet e përgjithshme. Çdo zonë zgjedhore zgjedh një anëtar i parlamentit nga ana e pluralitetit të thjeshtë. Zgjedhjet e përgjithshme janë quajtur nga monarku Kur kryeministri kështu këshillon. Edhe pse nuk ka një afat minimal për një Parlament, Parlamenti Act (1911) kërkon që zgjedhjet e reja duhet të thirret brenda pesë viteve të zgjedhjeve të mëparshme të përgjithshme.
Tre partitë kryesore politike të Mbretërisë së Bashkuar janë Partia Lab ynë, Partia Konservatore dhe Liberal Demokratët, i cili fitoi në mes tyre 616 nga të 646 vendeve në dispozicion në Dhomën e Komuneve në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2005. Shumica e vendeve të mbetura u fituan nga partitë të cilat vetëm të kontestojë zgjedhjet në një pjesë të Britanisë së Madhe të tilla si Partia Kombëtare Skoceze (Skoci vetëm), Plaid Cymru (Uells vetëm), dhe Partia Sindikaliste Demokratike, Social Demokrate dhe Lab Partia jonë, Ulster Partia Sindikaliste, dhe Sinn shtirje (Irlanda Veriore vetëm, edhe pse zgjedhjet konkurse mbiçmuara Sinn Fein në Irlandë). Në përputhje me politikën e partisë, nuk ka zgjedhur Sinn Fein Anëtar i Parlamentit ka marrë pjesë ndonjëherë në Dhomën e Komuneve të flasë në Shtëpinë e në emër të zgjedhësve të tyre si anëtarë të parlamentit janë të nevojshme për të marrë një betim për besnikëri ndaj Monarku.
Për zgjedhjet për Parlamentin Evropian, Britania e Madhe ka 78 deputetë, të zgjedhur në 12 zona multi-anëtare. Pyetjet mbi sovranitetin janë sjellë përpara për shkak të anëtarësimit të Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian.

Parlamenti Skocez është legjislatura kombëtar i Skocisë.
Parlamenti Ndërtesat në Stormont, Belfast, selia e kuvendit
Irlanda e Veriut, Skoci dhe Uells Secili ka qeverinë e vet ose ekzekutive, pikë nga një ministri e parë, dhe një decentralizuar, legjislaturë një dhomë. Angli, vendi më i madh i Mbretërisë së Bashkuar, ka ekzekutive transferuar apo legjislaturë dhe akull të administruara dhe ligjësuar për Direkt nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar dhe parlamentit për të gjitha çështjet. Kjo situatë, i ka dhënë të rritet në të ashtuquajturën fjalë West Lothian që ka të bëjë me faktin se deputetët nga Irlanda e Veriut, Skoci dhe Uells mund të votojnë, nganjëherë me vendosmëri, në çështjet që ndikojnë në Mbretërinë e Bashkuar që janë dore nga legjislatura e decentralizuara për zonat e tyre.
Qeveria Skoceze dhe Parlamentit të gjerë kanë filluar kompetenca mbi çdo çështje që nuk është mënyrë të veçantë 'rezervuar' në parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë arsimin, kujdesin shëndetësor, ligjin Scots dhe qeverisjes vendore. Pas fitores së tyre në zgjedhjet e vitit 2007, SNP pro pavarësisë formuar një qeveri të pakicës me kreun e saj, Alex Salmond, Duke u bërë ministri i parë i Skocisë. Partitë pro-bashkimit përgjigj për suksesin elektoral të SNP-së, duke krijuar një Komision për të shqyrtuar çështjen për delegimin kompetenca shtesë ndërsa përjashtuar pavarësinë skocez si një opsion, edhe pse lideri i atëhershëm i Lab skocez Partisë sonë, Wendy Alexander, tregoi se Lab tona do të mbështesin thirrjet për pavarësi të pyesni friendlyness përpara popullit në një referendum me shpresën se një votë për të refuzoj e pavarësisë do të zgjidhur debatin kushtetues për një brez.
Qeveria Kuvendi Uellsit dhe Asambleja Kombëtare për Uells kanë kompetenca më të kufizuara se ato bartur në Skoci, edhe pse pas miratimit të Qeverisë së Aktit Uellsit të vitit 2006, Kuvendi tani mund të nxjerrë ligje në disa zona nëpër urdhrat legjislative Kompetencës cilat mund të jepet për një rast pas rasti. Aktuale Welsh Qeveria Kuvendi u formua disa javë pas zgjedhjeve të vitit 2007, pas një periudhe të shkurtër të administrimit të pakicave, Kur Plaid Cymru u bashkuan të Punës në një qeveri koalicioni nën udhëheqjen e vazhdueshme të ministrit pari Rhodri Morgan.
Irlanda Ekzekutiv Veriore dhe Kuvendi të ketë kompetenca më afër Ata transferuar tashmë në Skoci. Irlanda ekzekutiv Veriore është e vuajtur aktualisht nga ministri i parë Peter Robinson (Partia Demokratike Sindikaliste) dhe Zëvendës Ministri i parë, Martin McGuinness Sinn Fein ().
Historia e pushtetit lokal në Mbretërinë e Bashkuar është shënuar nga pak ndryshime në marrëveshjet që i parapriu Bashkimin Deri në shekullin e 19, afterwhich ka pasur një evolucion të vazhdueshëm të rolit dhe funksionit. Ndryshim nuk ka ndodhur në Angli, Irlanda e Veriut, Skoci dhe Uells në një uniformë të zakonet dhe bartjen e pushtetit mbi pushtetit lokal në Skoci, Uells dhe Irlandën e Veriut thotë se ndryshimet e ardhshme kanë gjasa të jenë uniforme ose.
Organizimi i pushtetit lokal në Angli është e ndërlikuar, me shpërndarjen e funksioneve të ndryshme në bazë të marrëveshjeve lokale. Legjislacioni lidhje me pushtetin lokal në Angli vendoset nga parlamenti në Mbretërinë e Bashkuar dhe Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, sepse Angli nuk ka një parlament zhvilluar. Nënndarjeve sipërme-shtresore e Anglisë janë rajonet zyra nëntë qeveritare apo të Bashkimit Evropian rajone Zyrës së Qeverisë. Një rajon, Greater London, ka pasur një kuvend i zgjedhur drejtpërdrejt dhe kryetarin që nga viti 2000 Pas mbështetjes popullore për propozimin në një referendum. Ajo kishte për qëllim që rajonet e tjera do të jetë mbiçmuara jepet kuvendet e tyre të zgjedhura rajonale, por një refuzim nga një referendum në vitin 2004 të një të listuara asamblenë e propozuar në rajonin veri lindje ndalur këtë ide në gjurmët e tij. Nën nivelin e rajonit, Londër përbëhet nga 32 njësitë bashkiake të Londrës dhe pjesa tjetër e Anglisë ka ose këshillat e qarkut dhe këshillat e qarkut apo autoritetet unitare. Këshilltarët zgjidhen nga First kaluara Postës në reparte njëemërore ose nga sistemi pluralist multi-anëtarësh në pavionet multi-anëtare.
Qeveria lokale në Irlandën e Veriut ka pasur, nga viti 1973, janë organizuar në 26 këshillat e rretheve, secili zgjidhet me votim të vetme të transferueshme me kompetenca të kufizuara tek shërbimet si grumbullimin e mbeturinave, kontrollimin qentë, dhe mirëmbajtjen e parqeve dhe varrezave. Megjithatë, më 13 mars 2008, Ekzekutiv Ranë dakord për propozimet për të krijuar 11 këshilla të reja për të zëvendësuar sistemin aktual dhe zgjedhjet e ardhshme lokale do të shtyhet deri në vitin 2011 për të Lehtësuar këtë.
Qeveria lokale në Skoci është e ndarë në një bazë të 32 zonave të këshillit me variacion të gjerë në mërzit madhësinë dhe popullsinë. Qytetet e Glasgow, Edinburg, Aberdeen dhe Dundee janë zona të veçanta të këshillit si Këshilli Highland akull mbiçmuara që përfshin një të tretën e zonës së Skocisë, por pak më shumë se 200.000 njerëz. Fuqia Investuar në akull Autoriteteve Lokale administruar nga këshilltarët e zgjedhur, nga të cilat ka dokumente aktualisht 1,222 që janë secili paguar një rrogë me kohë të pjesshme. Zgjedhjet bëhen me votim të vetëm të transferueshme në pavione multi-anëtarësh që zgjedhin ose tre ose katër këshilltarë. Çdo këshill zgjedh një Provost ose Convenor në takimet e Kryetarit të Këshillit dhe për të vepruar si një kukull për zonën. Këshilltarët janë subjekt i një kodi të sjelljes zbatuar nga Komisioni i Standardeve për Skocinë. Shoqata përfaqësuese e Autoriteteve Lokale të Skocisë është Konventa e skocez Autoriteteve Lokale (COSLA).
Qeveria lokale në Uells përbëhet nga 22 Autoriteteve unitare, duke përfshirë edhe qytetet e Cardiff, Swansea dhe Newport, të cilat janë autoritete të veçanta unitar në të drejtën e vet. Zgjedhjet mbahen çdo katër vjet me parë, duke e kaluar Post Me zgjedhjet e fundit, duke qenë në muajin maj, 2008. Shoqata e Qeverisë Lokale Uellsit përfaqëson interesat e autoriteteve lokale në Uells.

Sipërfaqja e përgjithshme e akullit Mbretërisë së Bashkuar Përafërsisht 245.000 kilometra katrorë (94,600 sq mi) i përbërë i ishullit të Britanisë së Madhe, e verilindore një e gjashta e ishullit të Irlandës (Irlanda Veriore) dhe ishuj të vogla. Ajo shtrihet në mes të Oqeanit të Atlantikut të Veriut dhe Detit të Veriut, që vjen brenda 35 kilometra (22 mi) të bregdetit veriperëndimor të Francës, nga e cila është ndarë nga Channel anglisht. Britania e Madhe shtrihet në mes të latitudes 49 ° dhe 59 ° N (Ishujt Shetland arrijnë në gati 61 ° N), dhe Longitudes 8 ° W në 2 ° E. Royal Greenwich Observatori i, afër Londrës, është Përcaktimi Pika e meridian kryeministrit. Kur matet drejtpërdrejt veri-jug, Britania e Madhe është pak mbi 1,100 kilometra (700 mi) në gjatësi dhe është një fraksion nën 500 kilometra (300 mi) në më të gjerë të saj, por distanca e madhe mes dy pikave është 1.350 kilometra (840 mi) midis End Land në Cornwall (afër Penzance) dhe John o 'dridhë i zhveshur në CAITHNESS (afër Thurso). Irlanda Veriore ndan një 360-km (224 mi) kufirin tokësor me Republikën e Irlandës.
Mbretëria e Bashkuar ka një klimë të butë, me reshje të shumta gjatë gjithë vitit. Temperatura ndryshon me stinët, por rrallë bie nën 10 ° C (14.0 ° F) ose ngrihet mbi 35 ° C (95 ° F). Era mbizotëruese është nga jugperëndim, duke parashikon shpeshta të motit të butë dhe të lagësht nga Oqeani Atlantik. Pjesët lindore janë më të strehuar nga kjo era dhe janë atje pah më i thatë. Rryma Atlantike, ngrohur nga Rrymës së Golfit, të sjellë dimër të butë, sidomos në perëndim, ku dimrat janë të lagësht, veçanërisht mbi tokë të lartë. Verërat janë ngrohta në jug lindje të Anglisë, duke qenë i afërt në kontinent evropian, dhe coolest në veri. Dëbora mund të ndodhë në dimër dhe pranverën e hershme, edhe pse rrallë zgjidh në thellësi të madhe larg nga toka e lartë.

Topografia e Mbretërisë së Bashkuar
Angli llogaritë për pak më shumë se gjysma e sipërfaqes totale të Mbretërisë së Bashkuar, që mbulon 130.410 kilometra katrorë (50,350 sq mi). Pjesa më e madhe e vendit përbëhet nga terreni fushore, me terren malor veri-perëndim të vijës Tees-Exe përfshirë malet Cumbrian e Liqenin e Qarkut, Pennines dhe kodrat gëlqerore të Qarkut Peak, Exmoor dhe Dartmoor. Lumenjtë kryesorë dhe estuaret janë Thames, Severn dhe Humber. Mali më i lartë Anglisë është Scafell Pike, e cila është në Liqeni i Qarkut 978 metra (3,209 ft). Angli Ka një numër të qyteteve të mëdha dhe qytete, duke përfshirë gjashtë të lartë 50 Larger zona urbane në Bashkimin Evropian.
Llogaritë Skoci për rreth një të tretën e sipërfaqes së përgjithshme të Britanisë së Madhe, që mbulon 78.772 kilometra katrorë (30,410 sq mi), duke përfshirë rreth tetëqind ishuj, kryesisht në perëndim dhe në veri të kontinent, veçanërisht në Hebride, Ishujt Orkney dhe Shetland Islands. Topografia e Skocisë dallohet nga Kufitare Fault Malësisë së - një thyerje gjeologjike shkëmb - Cili përshkon kontinent skocez nga Helensburgh në Stonehaven. Linja faji ndan dy rajone distinctively të ndryshme; përkatësisht malore në veri dhe perëndim dhe ultësira në jug dhe në lindje. Rajoni më i fortë Highland përmban shumicën e votave të terrenit malor të Skocisë, duke përfshirë Ben Nevis, e cila në 1,343 metra (4,406 ft) është pika më e lartë në Ishujt Britanik. Zonat e uleta, sidomos bel të ngushtë të tokës ndërmjet Firth e Clyde dhe Firth of Forth njohur si Brezit Qendrore, janë të kënaqem dhe në shtëpi për shumicën e popullsisë, duke përfshirë Glasgow, qytetit më të madh të Skocisë, dhe Edinburg, qendra politike të kryeqytetit dhe të vendit.

Ben Nevis, në malet e Skocisë Grampian, është pika më e lartë në Ishujt Britanik
Llogaritë Uells për më pak se një të dhjetën e sipërfaqes totale të Mbretërisë së Bashkuar, që mbulon 20.758 kilometra katrorë (8010 sq mi). Uells është kryesisht malor, ndonëse Uells jug është më pak se malor në veri dhe mesit Uellsit. Fushat kryesore të popullsisë dhe industriale janë në Uells jug, e përbërë nga qytetet bregdetare të Cardiff (kryeqyteti, qendra politike dhe ekonomike), Swansea dhe Newport dhe Uells Luginat jugu në veri të tyre. Malet më të larta në Uells janë në Snowdonia, dhe përfshijnë Snowdon (Uellsisht: Yr Wyddfa), i cili, në 1,085 m (3.560 ft) është maja më e lartë në Uells. Të 14 (ose ndoshta 15) Malet Uellsit mbi 3,000 feet (914 m) të lartë janë të njohur kolektivisht si 3000s Uellsit. Uells ka mbi 1.200 kilometra (750 milje) të bregdetit. Ka disa ishuj jashtë kontinent Uellsit, më i madhi i të cilit është Anglesey (Ynys Mon) në veriperëndim.
Llogaritë Irlanda Veriore për vetëm 14,160 kilometra katrorë (5.470 sq mi) dhe është kryesisht kodrinor. Ai përfshin liqen Neagh, në 388 kilometra katrorë (150 sq mi), organi më i madh i ujit në Britani të Madhe dhe Irlandë. [87] Pika më e lartë në Irlandën e Veriut është Slieve Donard në 849 metra (2,785 ft) në Malet Mourne.
Traktati i Bashkimit që tregon për formimin e Mbretërisë së Bashkuar siguroi thatthere do të jetë një varg protestant, si dhe një lidhje në mes të kishës dhe shtetit që ende mbetet. Krishterimi është feja kryesore, e ndjekur nga Islami, Hinduizmi, Sikhism dhe pastaj Judaizmin në aspektin e numrit të pasuesve. Anketa Tearfund 2007 zbuloi 53% themeselves identifikuar si të krishterë e cila ishte e ngjashme me British Anketa sjelljet sociale të vitit 2004, dhe të regjistrimit të vitit 2001 në 71.6% Cili saidthat krishterimi ishte feja e tyre (edhe pse këtyre të fundit e përdorur ", një pyetje më të butë". ) Megjithatë, studimi Tearfund Tregoi vetëm një në dhjetë britanikë në fakt të marrë pjesë çdo javë të kishës. Ekziston edhe një ateist i madh dhe në rritje dhe popullsia agnostik me 9.1 milion (15% e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar) pretenduar nuk ka fe në regjistrimin e vitit 2001. Ka një ndryshim mes të shifrave për ato Identifikimi themeselves me një feje të caktuar dhe për ata që shpallin një besim në një Zot: Hulumtimet sugjerojnë se e drejtë 38% e popullsisë kanë një besim në një Zot me një të mëtejshme 40% duke besuar në një 'shpirt ose forca e jetës '.

Londra është Qendra financiare më të mëdha të Evropës dhe një nga tre qendrat më të mëdha financiare në botë "së bashku me New York dhe Tokio.
Ekonomia në Mbretërinë e Bashkuar është e përbërë (në rend zbritës të madhësisë) të ekonomive të Anglisë, Skoci, Uells dhe Irlandën e Veriut. Bazuar në kursin e këmbimit të tregut, Mbretëria e Bashkuar është sot ekonomia e pestë e madhe në botë dhe i dyti më i madh në Evropë pas Gjermanisë.
Revolucioni Industrial filloi në Mbretërinë e Bashkuar me një përqendrim fillestar në industrinë e rëndë të tilla si ndërtimit të anijeve, minierat e qymyrit, prodhimit të çelikut, dhe tekstile. Perandoria krijoi një treg të huaj për produktet britanike, allo krahut Mbretërinë e Bashkuar për dominojnë tregtinë ndërkombëtare në shekullin e 19. Megjithatë, si kombet e tjera të industrializuara, e shoqëruar me një rënie ekonomike pas dy luftërave botërore, Britania e Madhe filloi të humbasë avantazhin e saj konkurruese dhe industria e rëndë pranoi, me gradë, gjatë gjithë shekullit 20-të. Prodhim mbetet një pjesë e rëndësishme e ekonomisë, por përbënin vetëm një e gjashta e prodhimit kombëtar në vitin 2003. Industria motor britanik është një pjesë e rëndësishme e këtij sektori, edhe pse ajo është zvogëluar me rënien e Rover Grupit MG dhe shumica e Industria akull në pronësi të huaj. Prodhimi civile dhe avioni mbrojtja vuajtur nga firma e Mbretërisë së Bashkuar madhe të hapësirës ajrore, BAE Systems, dhe firma kontinentale europiane EADS, pronar i Airbus. Rolls-Royce ka një pjesë të madhe të tregut global motorët e hapësirës ajrore. Industria kimike dhe farmaceutike është i fortë në Britani të Madhe, me firmat në botë të dytë dhe gjashtë më i madh Farmaceutike (GlaxoSmithKline dhe AstraZeneca, respektivisht) duke u bazuar në Mbretërinë e Bashkuar.
Sektori i shërbimeve në Mbretërinë e Bashkuar, megjithatë, është rritur ndjeshëm, dhe tani përbën rreth 73% të PBB-së. Sektori i shërbimeve dominohet nga shërbimet financiare, veçanërisht në sektorin bankar dhe të sigurimit. Londra është Qendra madh në botë financiar me bursën e Londrës, e Londrës ardhmes financiare dhe Options Exchange, dhe Lloyd e tregut të sigurimeve në Londër të bazuara të gjitha në qytetin e Londrës. Londra është një qendër e madhe për biznesin ndërkombëtar dhe tregti dhe është udhëheqës i tre "Qendra e komandës së" për ekonominë globale (së bashku me qytetin e Nju Jorkut dhe Tokios). [162] Ajo ka përqendrimin më të madh të degëve të bankave të huaja në botë . Në dekadën e kaluar, një qendër rivale financiare në Londër është rritur në zonën Docklands, me HSBC dhe Barclays Bank zhvendosjen e drejtorive të përgjithshme atje. Shumë kompani multinacionale që nuk janë kryesisht në Mbretërinë e Bashkuar me bazë kanë zgjedhur në faqen selinë e tyre Europiane ose pushuar-e-botës në Londër: një shembull është SHBA shërbimeve financiare firmë Citigroup. Kryeqyteti skocez, Edinburg, ka një nga qendrat e mëdha financiare të Evropës dhe është selia e Bankës Mbretërore të Skocisë Group, një nga bankat më të mëdha të Botës.

Naftës dhe të gazit Detit të Veriut furnizim më të madhe të nevojave energjetike e Britanisë së Madhe.
Turizmi është shumë i rëndësishëm për ekonominë britanike. Me mbi 27 milion turistë që vijnë në vitin 2004, akulli Mbretëria e Bashkuar renditet si destinacion turistik gjashtë të mëdha në botë. Londër, me një diferencë të konsiderueshme, është qyteti më i vizituar në botë me 15.6 milionë vizitorë në vitin 2006, përpara friendlyness 2 Bangkok (10.4 milion vizitorë) dhe 3 friendlyness Paris (9.7 milion).
Industritë kreative përbënin 7% GVA në vitin 2005 dhe u rrit me një mesatare prej 6% në vit midis 1997 dhe në vitin 2005.
Llogaritë sektori e Mbretërisë së Bashkuar bujqësore vetëm 0.9% të GDP-së së vendit.
Mbretëria e Bashkuar ka një rezervë të vogël qymyr së bashku me të rëndësishme, por vazhdimisht në rënie gazit natyror dhe rezervat e naftës. Mbi 400 milionë ton qymyr mostrave rezervave havebeen identifikuar në Britani të Madhe. Në vitin 2004, konsumi i përgjithshëm qymyr UK (përfshirë importet) ishte 61 milion ton, shpërndarja e krahut në Mbretërinë e Bashkuar të jetë vetë i mjaftueshëm në qymyr për pak më shumë se 6.5 vjet, edhe pse me ritme të pranishëm nxjerrjes se do të marrë 20 vjet për të minave. Një alternativë për thëngjill prodhimin e energjisë elektrike është gazifikimit qymyr nëntokësore (UCG). UGC përfshin injektimin avull dhe oksigjen poshtë një pus, e cila ekstrakte gaz nga qymyri dhe tërheq përzierje në sipërfaqe - një metodë potencialisht shumë të ulët të karbonit të shfrytëzuar qymyr. Fushat e identifikuara onshore thathave potencialin për UGC shumën që ndërmjet 7 miliard dhe 16 miliard tone tone. Bazuar në konsumin e thëngjillit aktuale në Mbretërinë e Bashkuar, Këto vëllime Përfaqësojnë rezervat thatcould ngarkimit në Mbretërinë e Bashkuar në mes të 200 dhe 400 vjet.

Banka e Anglisë; Banka Qendrore e Mbretërisë së Bashkuar.
Përfshirjen e qeverisë në të gjithë ekonominë ushtrohet nga Kancelari i Thesarit (Aktualisht Alistair Darling) i cili drejton HM Thesarit, por Kryeministrit (aktualisht Rt Hon Gordon Brown MP), është Zot i parë i Thesarit; Kancelari i Thesarit është Zoti i dytë i Thesarit. Në vitet e fundit, ekonomia në Mbretërinë e Bashkuar është menaxhuar në përputhje me parimet e liberalizimit të tregut dhe taksimit të ulët dhe rregullimin. Që nga viti 1997, Banka e Komitetit për Politikë të Anglisë Monetare, i kryesuar nga Guvernatori i Bankës së Anglisë, ka qenë përgjegjës për përcaktimin e normave të interesit në nivelin e nevojshëm për të arritur objektivin e përgjithshëm të inflacionit për ekonomi që është vendosur nga Kancelari çdo vit. Qeveria skoceze, subjekt i miratimit të Parlamentit skocez, ka fuqinë të ndryshojë normën bazë të tatimit mbi të ardhurat të pagueshme në Skoci me plus ose minus 3 denarë në paund, edhe pse ky pushtet ende nuk është ushtruar.
Që nga viti 2007, borxhi i qeverisë i Mbretërisë së Bashkuar ka qenë 44% e GDP-së.
Monedha e Mbretërisë së Bashkuar është sterlina angleze, përfaqësuar nga simboli £. Banka e Anglisë është banka qendrore, përgjegjës për lëshimin e monedhës. Bankat në Skoci dhe Irlandën e Veriut ruajnë të drejtën për të nxjerrë shënimet e tyre, në varësi të Mbajtjen e mjaftueshme Banka e shënimeve Angli në rezervë për të mbuluar këtë çështje. Mbretëria e Bashkuar zgjodhi të mos bashkohet me euro në nisjen e monedhës së, dhe kryeministri britanik, Rt Hon Gordon Brown MP, i ka përjashtuar anëtarësinë për të ardhmen e parashikueshme, duke thënë se vendimi për të mos bashkohet kishte qenë e drejtë për Britaninë dhe për Evropën . Qeveria e formave kryeministrit Tony Blair kishte premtuar për të mbajtur një referendum publik për të vendosur anëtarësim duhet të 'pesë testet ekonomike sistem "akull. Në vitin 2005, më shumë se gjysma (55%) e Britanisë së Madhe ishin kundër miratimit të monedhës, ndërsa 30% ishin në favor.
Elizabeth II. UK Parlamenti Statuja e Britannia. Britani e Madhe
personalizoni Mbretërinë e Bashkuar.
09-01-15

based on 19 ratings Mbretëria e Bashkuar, 2.7 out of 5 bazë të 19 ratings
Vlerësoni Mbretëria e Bashkuar


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Mbretërinë e Bashkuar ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Mbretërinë e Bashkuar.

Koment Mbretëria e Bashkuar