.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Iluminizmi

Ka disa gjëra në jetë që kemi marrë për të dhënë, çfarë do bota jonë pa shkencë, pa arsye dhe pa ndjenja? Diçka që ne nuk mendojmë rreth është se si shumë njerëz para kohës sonë ka qenë marramendës për të marrë njohuri dhe teori që e kemi sot.
Shekulli i tetëmbëdhjetë është i njohur si iluminizmi, kjo është për Evropën. Kjo ishte kur shkenca filloi të marrë jashtë dhe njerëzit filluan të kuptojnë se nuk ishte më shumë se jetën e tyre të kufizuara. Njerëzit filluan të bëhen më të shkolluar dhe, në vend të si më parë që kanë pasur lexuar me zë çdo personi për t'u ulur me librin e tij me qetësi dhe të analizojë dhe të mendojnë mbi të. Gjatë shekullit të tetëmbëdhjetë, Suedia humbi shumë terren dhe në këtë mënyrë shumë pushtet. Ne nuk kemi shumë poetë të rëndësishme dhe shkrimtarë, megjithatë, numërimin Karl Lineus si një nga shkencëtarët më të mëdhenj bashkëkohorë. Por 1700 nuk ishte vetëm një kohë e madhe për poetë, shkrimtarë dhe shkencëtarët, pa dhe filozofët. Gjatë shekullit të tetëmbëdhjetë jetoi filozofët disa të famshme si Loku dhe Hjumi, ata vizituan një specializim të quajtur empirizëm, empirizëm brenda një lejon kontrollin e mendjes dhe për të nxjerrë konkluzione nga përvoja.
Pjesa më e madhe e shekullit të tetëmbëdhjetë frymë të menduarit të ri dhe një gatishmëri për të dalë nga të vjetër.
Disa shkrimtarë që jetuan dhe ishte aktiv gjatë shekullit të tetëmbëdhjetë, për shembull, Daniel Defoe, Jonathan Swift ose Voltaire.
Daniel Defoe është i njohur mirë për romanin klasik Robinson Crouse. Daniel Defoe ishte një njeri i klasës së mesme i cili ishte një gazetar, Robinson Crouse është një roman klasik Iluminizmi, ai merr të përjetojnë gjëra ai tërheq konkluzione logjike, dhe këto të provojë të jetë e saktë.
Jonathan Swift është një tjetër shkrimtarët klasikë të Iluminizmit, ai ishte një prift që punon në Angli, njerëzit ishin të trembur dhe u ndjeva shumë keq për njerëzit. Kjo është treguar shumë qartë në librin e tij më të famshme, Travels Gulliver-së. Gulliver shkon në një udhëtim dhe ai do të përjetojnë gjëra që e bëjnë atë të kuptojë se sa banale dhe e tmerrshme botën tonë, kur Gulliver vjen në shtëpi, ai bëhet mizantrop.
Ndoshta më i mirë i përshtatet përshkrimi Iluminizmi është Voltaire, ai doli nga borgjezisë franceze, dhe ishte shumë i shpejtë në gojë. Ai u ul në burg disa herë, por ai ishte ende një njeri mjaft i pasur me mallra. Ai ka shkruar poezi dhe letra, por puna e tij më e famshme është një roman me emrin e Candid. Candid është në lidhje me një djalë të quajtur Candid. Ai merr nisur nga dhe, ashtu si Gulliver dhe Robinson Crouse dalë në një udhëtim ku një shumë ndodh. Dhe ashtu si në Travels Gulliver-së si shoqëri kritikuar dhe dallimeve klasore të vështirë. Një
dallim i madh në mes Candid dhe Travels Gulliver-së është se në Candid kritikuar edhe kishën, ajo mund të mos Jonathan Swift për të bërë, ai ishte një prift!
Punimet Këto tre autorëve janë mjaft të ngjashme me njëri-tjetrin, të tre të përfshirë një person i cili ishte në një udhëtim, të parë gjëra të reja. Kjo ishte shumë popullor gjatë 1700 për shkak se njerëzit donin diçka të re, ata u përpoqën për të mirë dhe kishte besim të thellë në të ardhmen.
Por gjatë 1700 nuk ishte vetëm ndjenjë ndjenjën dhe dëshirën për diçka më të mirë, ka edhe pasion dhe romanca. Dy nga autorët më të shquar që tregon ky është Gëte dhe Rousseau.
Rousseau jetonte në Zvicër dhe kishte një fëmijëri kaotike. Nëna e tij vdiq në lindjen e fëmijës dhe babai i tij u detyrua të largohej nga vendi, kur Rousseau ishte e vogël. Ai kishte për të mësuar shkencën, filozofinë dhe historinë. Rousseau ishte rebel në tekstet e tij, ai gjeti njerëzit në mendojnë vështirë për të dy një dhe të tjera, ai shkroi një libër titulli i të cilit thuhet: Emile. Deri tani, njerëzit kishin trajtuar fëmijët si të rriturit miniaturë, por ai mori një shumë të kuptojnë se fëmijët duhet të jenë fëmijët ndonjëherë, megjithatë, ai nuk ishte i lirë të menduarit në gjininë femërore.
Johann Wolfgang von Goethe ishte një shkrimtar shumë i njohur i cili ka qenë aktiv në Gjermani. Ai shkroi një të ashtu-quajtur roman shumë i njohur epistolar quajtur Dhimbjet e Rinj Werther. Për shkak të se ai ishte një roman epistolar, ju mund të përshkruani mendimet e njerëzve në një mënyrë krejtësisht të ndryshme. Historia është për një dashuri shumë të pasionuar dhe të njëanshme, në lidhje me detyrën dhe etikën në të njëjtën kohë uria tërheq në dhe ju bën të doni të bëni gjëra krejtësisht të ndryshme se ajo që shoqëria do të lejojë. Gëte gjithashtu shkroi një roman me emrin Faust, gjithashtu, është një histori e dashurisë, guximit dhe sakrificën.
Evropa sigurisht kishte shumë shkrimtarë të mira në vitet 1700, por në qoftë se ne do të përqëndrohet pak më shumë te ato vendet tona, ka pasur disa vepra letrare nga veriu? Suedia humbi fuqinë e tij në vitet 1700 e hershme dhe pse kemi ardhur pak në muzg larg dhe ishte e bukur për të marrë veprat letrare nga vendet e tjera evropiane. Por, në veri, ka qenë një autorë disa vepra të cilëve sot janë lexuar. Ne kemi, për shembull, Ludvig Holberg nga Danimarka i cili shkroi një dramë të quajtur Jeppe në mal. Jeppe në mal është një komedi që ka shumë moral në vetvete, por të gjitha nuk ka fund më të mirë për të.
Në Suedi, kemi pasur, ndërsa unë kam kaq shumë shkrimtarë, por kemi krijuar diçka të quajtur Akademia Suedeze. Akademia Suedeze do të "pastrojë" gjuhën suedeze. Diçka e ngjashme ka ekzistuar në Francë kohë më parë.
Por Iluminizmi klasike ishte edhe në Suedi, ai ishte përfaqësuesi kryesor i zhanër është Johan Henrik Källgren ai shkroi opera, teatro dhe pjesë të tjera lirike. Ai ishte vetë në mënyrë kritike në gazetë suedeze Svenska Dagbladet dhe nuk kishte frikë të më thoni kur ai mendonte se një poemë ishte i mbushur me morra.
Källgren shkruante poezi që ishin kritike e shoqërisë, por edhe ata që i paguanin haraç për dashuri dhe fuqia e saj. Källgren vdiq në moshën 43.
Në Suedi nuk ishte diçka që ishte shumë e pazakontë për kohën, një shkrimtar. Emri i saj ishte Anna Maria Lenngren dhe pse ajo arriti të shkruaj ishte se ajo u martua me redaktor të dhënat Stokholmit, ajo tashmë ishte trajnuar nga babai i tij.
Anna Maria Lenngren shkroi poezi botuar më vonë në gazetën, dhe njerëzit i pëlqente punën e saj, por ajo shkroi kryesisht anonim, kjo do të thotë se ajo ishte aq shumë më të lirë, ka pasur një ndryshim të madh midis asaj që burrat dhe gratë dept kishin për të shkruar!
Ajo shkroi poezi shumë të thjeshta konkrete me vend që janë të njohura sot.
Më i njohur i 1700 shkrimtarët janë ende Carl Michael Bellman. Bellman shkroi çdo gjë nga të pijshëm këngë tregime më të thella.
Ai ka qenë i vlerësuar nga shumë njerëz dhe është kritikuar nga të tjerët. Por Bellman është me të vërtetë në një klasë me veten e tij, ai mori visskrivandet në një nivel krejt të re. Ai përbëhet nga herë muzikën e tij veten, por hulumtimi ka treguar se ai shpesh mori muzikë dikujt tjetër dhe e bëri atë në mënyrë që është e përshtatshme atë. Këngët dhe Poezitë e tij shpaloset shpesh në pub me një bandë e karaktereve të qeshur. Ai arrin të japë personazhet një jetë.
Në qoftë se tani krahasojmë literaturën suedeze me tjera evropiane kështu që ju mund të shihni shumë qartë se Suedia nuk është me të vërtetë varur me kombet e mëdha kryesore të tilla si Gjermania, Franca dhe Anglia. Por Suedia nuk ishte superfuqi më, dhe ne kishim në fillim asnjë mbret që kujdesej aq shumë për letërsinë, Adolf Fredrik. Dhe më vonë, kur djali i tij Gustav III mori pushtetin ishte pothuajse tepër vonë. Suedia mbeti një grimë e klasicizmit francez, në të cilën çdo gjë do të organizohet në zhanret dhe shumica e tij do të jetë fisnikërisht dhe mirë.
Sidomos Franca ishte një komb udhëheqës botëror në letërsi dhe kishte kaluar një kohë e gjatë, kështu që nuk është çudi që e ulët e parë edhe tani. Megjithatë, edhe nëse Suedia va6r pak i varfër në prodhimin e tyre e librit, kemi pasur një çift të shkrimtarëve të shkëlqyer dhe sigurisht nuk duhet harruar!

based on 4 ratings Iluminizmi 2.1 nga 5 bazuar në 4 vlerësime
Shkalla Iluminizmi


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Iluminizmit apo në asnjë mënyrë në lidhje me Iluminizmit.

Koment Iluminizmit

|