.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Iluminizmi

Iluminizmi filloi në rreth 1600 dhe përfundoi në 1800. Iluminizmi ishte një lëvizje kulturore në Evropë. Ishte gjatë Iluminizmit se shkenca filloi të rritet dhe të njerëzimit filluan të kuptojnë se nuk kishte më shumë se jetën e tyre provincial. Njerëzit filluan të jenë më të interesuar në lexim dhe në vend të leximit me zë të lartë lexoni çdo një libër e tyre të veçantë. Nëpërmjet saj, ajo ishte ndoshta më e lehtë për të pasqyruar dhe analizuar atë që keni lexuar, dhe aftësinë për të lexuar atë që është në interesin e tyre. Kjo është ndoshta më e lehtë për t'u ulur dhe lexuar në paqe. Përveç kësaj, Suedia ka humbur shumë terren gjatë 1700-së të cilat më pas do të thoshte më pak energji. Nuk kishte shumë shkrimtarë dhe poetë gjatë asaj kohe, Karl Lineus ishte një nga shkencëtarët më të mëdha bashkëkohore. Iluminizmi ishte gjithashtu i rëndësishëm për filozofët. Loki dhe Hume ishin dy filozofë të famshëm të cilët shkruan në një të folur të quajtur për "empirizmit", në empirizmin ata përdorur arsyen e tyre dhe tërhoqi konkluzionet nga përvojat e tyre. Në 1700 ajo ishte shumë se ajo dëshironte jashtë vjetër. Disa shkrimtarë të Iluminizmit ishin: Daniel Defoe, Jonathan Swift dhe Voltaire.

Daniel Defoe

Daniel Defoe ka lindur në 1659 në Londër, Angli. Ai ishte një shkrimtar britanik, i cili ka qenë aktiv gjatë Iluminizmit. Kur ai ishte 35 vjeç prekur familjen e tij nga falimentimi, atëherë swapped mbiemrin e tij edhe nga armik të Defoe dhe në lidhje me të cilat ai filloi të shkruajë. Në 1684 u martua me Maria Defoe Tuffley. Ai pëlqente të udhëtuar dhe udhëtoi gjerësisht në Evropë. Kur ai ishte rreth 60 vjet ai shkroi Robinson Crusoe (Robinson Crusoe). Kjo është një roman në 1719, e cila është në lidhje me një njeri i cili bëhet i bllokuar në një ishull të shkretë në mes të oqeanit dhe shpenzon 28 vjet të jetës së tij atje veten. Por një ditë ai zbulon amtare të premten se duke pasur parasysh këtë emër për shkak se ai e gjeti atë në atë ditë të veçantë të javës. Disa libra të tjerë që Defoe ka shkruar janë:
Moll Flanders, udhëtime kapiteni Bobo dhe aventurat në Afrikë, kolonel Jack dhe aventurat Captain Singleton-së

Jonathan Swift

Jonathan Swift u lind nëntor 30 në 1667 në Dublin. Ai ishte një kishë irlandez-britanik Oman, satirist dhe autor. Ai është konsideruar zakonisht si një satirist më të famshme të botës letrare. Ai ka lindur shtatë muaj pas vdekjes së babait të tij. Xhaxhai i tij mbretëria paguar shkollimin e tij dhe ai u diplomua në Trinity College në 1685. Kur revolucioni shpërtheu në Irlandë shpëtuar Swift në Angli, ku ai mori një punë si sekretar diplomatit William Temple. Libri i famshëm dhe popullor Udhëtime Gulliver-së, ai botoi në 1726. Libri është gati Lemuel Gulliver i cili është duke studiuar për t'u bërë një mjek në Kembrixh. Në rrugën për Indies Lindore bëhet shipwrecked në katër vende të veçanta. Kur libri u botua, ai u bë shumë popullor për shkak. Mënyra e kuptueshme Swift për të shkruar dhe se me të vërtetë Kullon zemërimin kundër burrave të gjitha pakuptimta e në libër.

1700 suedeze

Tre autorë të cilët ishin aktivë gjatë 1700 Johan Henrik Kellgren, Anna Maria Lenngren dhe Thomas Thorild.

Anna-Maria Lenngren

Anna-Maria Lenngren ka lindur 18 qershor 1780 Uppsala, Suedi. Ajo ishte një poet suedez. Babai i saj ishte një mësues në Universitetin Uppsala dhe i dha asaj një edukim të mirë, përveç kësaj, ajo mori një arsim të mirë që ishte e pazakontë që vajzat ishin në atë kohë. Ajo u bë i interesuar në shkrim. Fëmijërinë e saj ishte babai idilike humbur punën e tyre si mësues dhe ata jetonin në të vazhdueshme babai ekonomisë keq ishte gjithashtu i çrregullt, ai u përshkrua si bohem, dhe personi të pakujdesshëm. Lenngren shpesh botuar poezitë e tij në shtypin e Stokholmit, por gjithmonë në mënyrë anonime. Lenngren ishte një person shumë i trembur dhe në pension nuk do të këtë arsye të njihet shkak. poezi e tij. Ajo ishte vetëm miqtë e saj më të afërt e dinte se kjo ishte ajo që shkroi poezi popullore. Poema "Disa fjalë për vajzën time të dashur, nëse kam pasur ndonjë" shkruante ajo, kur babai i saj kishte mbytur dhe mbesa e saj, për fat të keq, ishte bërë i çmendur. Poema u bë e saj më të njohura.

Carl Michael Bellman

Bellman u lind në 1740 në Stokholm. Ai mori një edukim të mirë, dhe të dy prindërit e tij ka punuar si ndihmës sekretar. Ai kishte një mësues privat, një mësues, dhe madje shkoi një semestër në Universitetin e Uppsala, ku gjyshi i tij kishte punuar në një kohë. Ai mori asnjë diplomë, por tashmë në moshën 17, ai kishte përkthyer disa vepra gjermane. Bellman ka pasur disa shërbime të shkurtra duke përfshirë zyrtar i doganave dhe Riksbank. Por ata kishin një problem Bellman ishte shumë i dobët në menaxhimin e financave dhe të konsumuar pothuajse të gjitha paratë e tyre për argëtim. Në 1763, ai kishte aq shumë borxh që ai kishte për të ikur në shtetin fqinj të Norvegjisë. Bellman gjithashtu kishte shumë histori dashurie. Në 1777 ai u martua me Lovisa Grönlund që ishte e bija e një zyrtari doganor. Ata kishin disa fëmijë së bashku, pavarësisht krizës së vështirë ekonomike Bellman pasur dhe ata jetuan të lumtur së bashku. Por si 1794 përfundoi Bellman në burg e duhur. problemet e tyre me kreditorët e tyre. Ajo mori javë rreth dy e gjysmë para se miqtë e tij mund të shpengojë atë. Por pastaj shëndetin e tij aq e keqe që ai vdiq pas gjashtë muajsh.

Romantizmi

Romance është një periudhë kohore në mes të 1790-1850. Gjatë shoqërinë ndryshuar romantizmi në shumë mënyra, për shembull. sepse popullsia u rrit, njerëzit u transferua në qytetet dhe ata u bënë shumë të mbushur me njerëz në qytetet, më për shkak të revolucionit industrial. Gjatë kësaj kohe, njerëzit filluan të sipërmarrje më tej dhe ka filluar "që jetojnë në të hapur." Nuk ka asnjë datë e saktë për kur romancë filloi pas ajo u ndërtua dhe u bë më të mëdha gjatë gjithë kohës. Ajo karakterizon romantizmi ishin letërsi, art, muzikë, filosof- dhe historinë e shkencës.

Realizëm

Realizmi filloi diku në vitin 1830 dhe përfundoi në 1860. Kjo ishte një epokë letrare, gjatë së cilës autori ishte shumë "i drejtë përpara". Realizmi mund të thuhet është në kundërshtim me të romantizmit dhe imagjinatës dhe natyrës së saj misticizëm.

Charles Dickens

Dickens ka lindur 7 shkurt 1812 në Portsmouth. Ai ishte një autor britanik, i cili ka shkruar shumë vepra të famshme. Dickens karakterizohet si një nga më të madhe shkrimtarë në gjuhën angleze frymë në botë. Popullariteti i tij kurrë nuk u ndal dhe deri tani puna e tij nuk është ndalur shtypur. Ai gjithashtu ka qenë i vlerësuar shumë herë për historitë e tij dhe romanet e tij të paharrueshme.
Kur Dickens ishte një fëmijë familja e tij përfundoi në një krizë ekonomike (siç ishte e zakonshme në atë kohë). Shkollimin e tij nuk ishte shumë i, si një adoleshent, ai mësoi të stenografi, të cilën ai e kishte nga kur në vitin 1834 u bë një gazetar. Veprat më të famshme Dickens 'janë Oliver Twist.

Josefine Näsman

based on 35 ratings Iluminizmi, 2.5 nga 5 në bazë të 35 ratings
Shkalla Iluminizmi


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Iluminizmit apo në asnjë mënyrë në lidhje me Iluminizmit.

Koment iluminizmin

« | »