. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Sistemin tonë diellor

Subject: Astronomi

Sistemi ynë diellor ka 9 planetet + Sun.
Planetet Dom më të mëdha, Jupiteri dhe Saturni, dhe më i vogli është Plutoni dhe Mercury.
Sistemi diellor punon në mënyrë që planetet tjerrje rreth diellit, shih më poshtë. Rrjetat e megjithatë, nuk është e drejtë.
Të gjitha planetet vishet edhe në aksin e saj.
Të boshte nuk janë të "drejtë", por prirje, që është arsyeja pse ne kemi stinëve
Sepse nganjëherë hemisfera veriore përballet me diellin dhe nganjëherë në jug.
Vitet është koha që koha e një planetit të rrotullohen një herë rreth Diellit, në rastin e Tokës merr një vit 365 ¼ ditë.
Dhe një muaj është koha që hëna apo koha satelit rreth planetit.
Një ditë është koha planeti duhet për të rrotullohen një herë rreth boshtit të saj.
Dëshironi që të lexoni më shumë për Tides, shih faqen 9.

Uran

Urani, Neptuni dhe Plutoni është planetet e jashtme të sistemit diellor (e atyre që janë të njohura deri më tani).
Me sy të lirë ju mund të shihni vetëm Urani, të tjera është për dritë të ulët. Këto planete ftohtë merr një kohë të gjatë për të shkuar rreth diellit. Urani është planeti i tre më të afërt të Tokës. Ajo ka një diametër prej rreth 51 000 km, ose rreth katër herë madhësinë e Tokës.
Temperatura e sipërfaqes nuk kalon -190 gradë Celsius, dhe të gjitha amoniakut në ka ngrirë jashtë atmosferën e saj, por metan mund të zbuloni duke përdorur spektroskopin. Sipërfaqe nuk është fikse.
Nuk dihet me siguri ndonjë gjë në lidhje me strukturën e saj të brendshme, por Urani është i ngjashëm me Jupiteri dhe Saturni më shumë se toka. Distanca Saturni nga toka nuk është më pak se 2580000000 km, dhe periudha e tij orbitale është 84 vjet.
Zbulimi i Urani është një histori emocionuese.
Sepse kjo ishte planeti i parë që të gjendet nga njerëzit që ju e dinte në kohët e lashta.
Në 1757 u zhvendos muzikant profesionist William Herschel nga Hanover në Angli. Ai shpejt u bë i interesuar në astronomi, dhe në kohë të shkurtër ai ndërtoi vetë pasqyrë e tij të teleskopit. Ai arriti të prodhojnë instrumentet jashtëzakonisht të mirë, dhe me ta ai filloi të eksploruar qiejt.
Në mars të vitit 1781, kur ai ishte për studim një pjesë të qiellit duke përdorur një pasqyrë 15 cm, ai vuri re një objekt që u shfaq që të ketë një pjesë të vogël. Ai ka studiuar për disa netë të njëpasnjëshme, duke parë se ai ishte duke ecur nëpër sfondit të yjeve fikse dhe arriti në përfundimin se kjo ishte një kometë.
Një gabim e kuptueshme, që nga kometat shpesh duket të ketë një disk të vogël, kur shihet përmes një teleskop.
Si muajt e kaluar, u bë gjithnjë e më e qartë se rruga e objektit nuk ishte rruga e gjatë e një kometë, por më shumë si një orbitë planetare.
Pasi ai e kuptoi se ishte një planet i ri ai kishte zbuluar, kishte eksitim i madh.
Herschel kërkuar për të thirrur planet të ri për Geurgium Sidus (Star Gjergjit), pas Mbretit George III, i cili gjithashtu erdhi nga Hannover. Por opinioni ndërkombëtare të kërkuar për të përmendur atë pas perëndive klasike dhe perëndesha, që i dha emrin me planetet e tjera, dhe Herschel u votua poshtë.
Planeti mori Urani, i cili është emri i qiellit romake zot. Mund të shohim Uranin me sy të lirë, por ai thjesht duket si një yll i parëndësishëm, dhe fakti është se askush nuk duket se ka vënë re atë para Herscel.
Kur Urani 10 mars 1977 kaloi pranë një yll, u gjet duke studiuar variacione të lehta Ylli-së para dhe pas kalimit, se planeti ishte i rrethuar nga një sistem unazor.
Ka pesë, ndoshta gjashtë unaza. Unazat janë shumë më të ngushtë se në unazat e Saturnit, por ata janë ndoshta të natyrës së njëjtë.
Urani ka pesë hënave. Zbuluar kohët e fundit është Miranda. Hënave orbitat rreth planetit nuk është rrethore si në planete të tjera, por pothuajse ovale.

PLUTO

Plutoni është shtresa më e jashtme e planeteve në sistemin tonë diellor dhe edhe më të vogla.
Plutoni u zbulua në vitin 1930.
Plutoni është aq i vogël se edhe hëna jonë është më e madhe dhe besohet gjithashtu se Plutoni është një hënë që është hëna shpëtuarve të Neptuni.
Por edhe pse Plutoni është aq i vogël, ajo ka hënë e vet, Karon

MERCURY

Merkuri është aq larg nga Plutoni është e mundur që për këtë arsye është më afër diellit.
Edhe pse Merkuri është një planet i vogël dhe planeti i dytë më i vogël sistemit tonë diellor.
Rrotullimi Merkurit rreth boshtit të saj ka qenë e mbushur me tërheqjen e diellit dhe jo vetëm kaq, ajo ka shumë më e shkurtër rreth diellit, kështu që një ditë është më e gjatë se një vit më Mercury.
Mercury nuk ka atmosferë të vërtetë kështu ditë është gjigand
nxehtë dhe natën është ftohtë ftohtë.

JUPITER

Jupiteri është 11 herë më i madh se Toka dhe është kështu i planetit më të madh të sistemit tonë diellor.
Kjo është edhe aq e madhe se në masë është më i madh se të gjithë planetet e tjera në masë së bashku.
Atmosfera Jupiterit përbërë nga hidrogjen, helium, avujt e ujit, metan dhe amoniak. Jupiteri rrotullohet një herë rreth boshtit të saj se planeti është rrafshuar, dhe sistemi cloud formon grupet errët dhe të çelët. Ne e dimë se shiritat janë të presion të lartë dhe të ulët, por ata nuk kanë asnjë shpjegim për ngjyra të ndryshme.
Kur hetimi hapësirë ​​Voyager 1 kaluar nga Jupiteri ka gjetur se një grup të ngushtë si ajo nuk ishte e njohur se ai ishte atje para, por ajo ende thotë se Jupiteri nuk ka unaza.
Unaza përbëhet nga grimca të zhavorrit.
Nëse ju shikoni në Jupiterit me një teleskop që ju mund të shihni një detaj kurioz - një vend të kuqe.
Vend filluan të shfaqen në vitin 1878, por pasi që ajo është zhdukur në këste.
Besohet se njollë është një ciklon shumë e madhe dhe me jetë të gjatë që është një shakullinë.

based on 6 ratings Sistemit tonë diellor, 2.5 nga 5 në bazë të 6 ratings
Vlerësoni sistemin tonë diellor


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë sistemin tonë diellor apo në asnjë mënyrë në lidhje me sistemin tonë diellor.

Duke komentuar sistemin tonë diellor

« | "